HEMA-träning i Stockholm

Historisk europeisk kampkonst: boxning, sabel, rapir, svärd och dolk, långsvärd, svärd och bucklare, spjut, brottning

Hem Om Stigmännen Träna med oss Utrustning Manualer God kamrat

Kom och prova på! Vi slår inte hårt på nybörjare. Om du har dåligt flås i början går det bra att stå bredvid och skryta en stund när orken tagit slut. Så gör vi andra.

Vi tränar torsdagar mellan 18 och 20 i Åkeshov. Skicka gärna ett elpostmeddelande först, till kontakt alfakrull stigman punkt se, för att vara säker på att vi kan ta emot dig på ett bra sätt. Ganska ofta tränar vi även på söndagar före lunch, men det är mer osäkert.

Klä dig i oömma träningskläder efter väder. Ibland finns det en fungerande kran i närheten, men det är säkrast att ta med en fylld vattenflaska. Om du har tandskydd kan det komma till nytta, liksom andra skydd av personlig och intim karaktär. Vi rekommenderar bröstskydd för damer och suspensoar för alla. Övriga skydd och vapen lånar vi gärna ut om du saknar egna.

Första träningen brukar vi ägna åt en kort introduktion till några av de vapen vi oftast slåss med; sabel, långsvärd och svärd och bucklare. Eventuellt känner vi försiktigt på några stålvapen, men de vapen vi lånar ut är plastsimulatorer, vilka lämpar sig bättre än stål för sparring utan fäktjacka.

Renlighet är en dygd, men tyvärr saknas dusch i anslutning till platsen där vi tränar. Å andra sidan finns ett torrdass, så ingen kan säga att vi är ociviliserade.

Så småningom, efter ungefär tre träningar, börjar det bli dags att köpa egna skydd och vapen. Vår samlade visdom inom ämnet har samlats i följande dokument.

Stigmännen finns även i Västerås, Oslo och Ankeborg. Hör av dig till oss om du vill ha kontakt med någon av dessa grupper.

Uppdaterad 2017-01-20.