HEMA-träning i Stockholm

Historisk europeisk kampkonst: boxning, sabel, rapir, svärd och dolk, långsvärd, svärd och bucklare, spjut, brottning

Hem Om Stigmännen Träna med oss Utrustning Manualer God kamrat

Skaffa gärna följande utrustning

På vapenfronten gäller att man skaffar det eller de vapen man vill slåss med. Innan man skaffat fäktjacka och halsskydd bör man inte fäktas i full fart med stålvapen. Vi ser helst att spetsen på sparringvapen är rullad eller förtjockad. Spetsskydd av gummi har en förmåga att ramla av, vilket är svårt att upptäcka när man slåss i mörker.

Vi har köpt de flesta av våra svärd av Regenyei. Sablar kan man även hitta hos Nidingbane. Rapirer kan man handla av t.ex. Darkwood.

Fråga gärna vad vi tycker och tror innan du slår till på ett vapen. Det finns annars en viss risk att du kastar tusenlappar på något du inte kan använda på träningen.

Billiga tandskydd duger bra, men var noggrann och försiktig vid inpassningen. Koka gärna om och passa in tre gånger eller så.

Hockeysuspensoarer finns i de flesta av de större sportkedjornas butiker. Extra stiliga suspar finns på t.ex. Budo & Fitness.

Fäktmask är absolut nödvändig för alla utom göteborgare, dalmasar och tyskar. Det viktigaste med fäktmasken är att den är FIE-godkänd och bär det magiska talet "1600N". Det betyder att masken klarar storstryk. Klenare masker går snabbt sönder.

En mask som sitter illa är inget man vill kasta bort pengar på, så prova gärna några masker med känd storlek innan du beställer en egen.

Leon Paul har tagit fram en särskild HEMA-mask, med starkare nät och tjockare vaddering. Den är dyrare än vanliga FIE-masker, och erbjuder möjligen bättre skydd, men på flera masker har vi haft problem med att nätet, trots att det är tjockare, gått sönder eller bucklats.

Det finns andra FIE-godkända 1600N-masker, som inte kostar fullt så mycket, t.ex. Leon Paul, Allstar och PBT. Alla dessa har vi bucklat och/eller slagit av trådar i nätet på, även med enhandssvärd, men de håller ganska bra och erbjuder tillräckligt skydd.

Förutom masken vill man ha maskskydd, som även täcker nacken, från t.ex. PBT Historical Fencing. Även Allstar och Leon Paul har maskskydd.

En Garde i Solna säljer masker från både Leon Paul och PBT, samt maskskydd. Kontakta dem och fråga om webshoppen ser tom ut.

Det finns flera sätt att lägga rabarber på en allstarmask, t.ex. genom att beställa från Happy Fencer, Nidingbane eller genom att surfa fram rätt produkt på Allstars hemsida och sedan beställa från mp-fencing.

Hårda knäskydd och armbågsskydd är viktiga för att skydda lederna. Många fäktare bär också underarmsskydd.

SPES har underarms-/armbågsskydd. Särskilt de ovadderade armbågsskydden fungerar bra tillsammans med fäktjacka.

Biltema har (ibland) billiga och riktigt bra, om än något bräckliga, benskydd. De skyddar bra utan att vara i vägen, men tyvärr går de lätt sönder om man t.ex. brottas i dem.

Fäktjacka bör den som vill slåss med stålvapen bära. Vi rekommenderar en HEMA-jacka från SPES i dammodell eller herrmodell. Den har bättre rörlighet för armar och axlar än en traditionell fäktjacka, och är vadderad även på armarna. Det ska vara en AP-jacka, men ej av pro-modell. Man kan antingen måttbeställa eller köpa en standardstorlek. Be gärna att få prova några olika jackor innan du bestämmer om du ska beställa en standardstorlek eller måttbeställa. (Det kan vara en god idé att göra före träningen, innan jackorna blivit blöta.)

Halsskydd är rysligt obekvämt i början, men efter att man fått ett par stötar i halsen känns det värt att ha. Finns hos Allstar och heter "100691 HF-HS, throat protection". Även PBT säljer halsskydd. Dessa går att köpa på t.ex. En Garde i Solna.

Extra skydd för bröst och bröstkorg, av mer eller mindre styv plast, finns i flera typer. Dels finns individuella bröstkoppar, vilka placeras inne i BHn, på t.ex. sbisport.se eller amazon.com, och dels finns skydd för hela framsidan av bröstkorgen. Den senare finns dels i utpräglat kvinnlig modell och dels i en mer unisexig variant. Hos Leon Paul heter dessa Womens Chest Protector respektive Male Masterguard. Motsvarande produkter finns även hos t.ex. En Garde.

Om de individuella kopparna har det rapporterats att de ibland kan halka snett eller pressas in i bröstkorgen på obehagliga sätt, och de ger inget skydd för resten av bröstkorgen. De hela skydden kan, beroende på kroppsform och storlek, skava. Om möjlighet finns är det därför bra om du kan prova vilken slags skydd som passar bäst innan du bestämmer dig.

Handskar är kanske det klurigaste kapitlet, då det är svårt att samtidigt erbjuda god rörlighet och bra skydd.

Koning gloves från Saint Mark har bra rörlighet och grepp, och skyddar dessutom fingrar och hand väldigt väl. Tyvärr är skyddet för handleden i tunnaste laget. Denna handske rekommenderas för den som vill slåss med något annat än rapir, om hen har medelstora händer. (Det ryktas om att större och mindre handskar är på gång.)

Sparring Gloves (även kallade Ensifer) är handskar avsedda för hård fäktning med långsvärd. De är i vägen en del för tekniken och hala i greppet, men skyddar bra. Eftersom de är av tumvante- eller klövmodell går de inte att använda till de italienska svärden eller rapir.

Sparring Gloves har även en fingervantemodell, men när vi testade den verkade skyddet för fingrarna väldigt klent.

Röda draken är en betydligt lättare, billigare och smidigare handske. Ytan blir fort sargad, och de har dåligt skydd på sidan av pekfingret, men å andra sidan är de inte i vägen lika mycket som de tyngre handskarna. Några är helt nöjda med dem, medan andra lagt upp bilder på blodiga fingerfrakturer i vår fejsbuckgrupp. De rekommenderas inte för långsvärdsfäktning.

Många använder hockey- eller lacrossehandskar. De fungerar OK, men köp hellre röda drakens handskar. De är inte så mycket dyrare och skyddar betydligt bättre.

Fäktbyxor är stiliga svarta knäbyxor med ganska hög midja. Observera att man, om man ska tävla, från och med första juni 2018 måste ha byxor penetrationstestade för 350N.

De bästa fäktbyxorna vi känner till kommer från PBT Historical Fencing. De finns i herrmodell och i dammodell.

Till fäktbyxorna bärs lämpligen orange fotbollsstrumpor. Dessa kan man, med lite tur, hitta på Stadium eller unisportstore.Uppdaterad 2017-01-20.